Cum îmi mențin igiena psihică și emoțională pe timp de autoizolare

2 Shares
2
0
0

Hey! Irina aici. În ultimele 2-3 săptămâni de când am intrat în autoizolare, nu am mai avut nici timp nici inspirație pentru blog, mai ales că a trebuit să mă retrag în cochilie un pic și să analizez cu o stare de calm următorii pași pentru compania mea. La fel ca și mulți dintre voi, am trecut și eu prin diverse stări, mai ales că practic ne adaptăm acum la un nou stil de viață, ușor forțat, dar cu toate acestea am reușit să fac o combinație dintre rațional și emoțional pentru a mă recalibra și ajusta la ce se întâmplă actual.

Pentru că am primit și primesc des întrebări pe Instagram despre cum mă descurc eu în această perioadă, am făcut mai jos o serie de lucruri pe care le-am făcut de când sunt acasă. Trebuie să menționez că nu sunt specialist, sau terapeut, dar că o parte din aceste lucruri le-am primit și ca sugestii de la terapeutul meu și pe mine m-au ajutat. (din nou, a nu se întelege că minimizez evenimentele de acum, este pur și simplu metoda mea de a gestiona această perioadă)

De asemenea, aș vrea să subliniez că articolul este centrat pe eu-ul nostru, pe sine, nu la nivel colectiv deoarece eu mereu am vorbit despre experiențele și trăirile proprii și mereu am relatat din ce am învățat.

1. Nu mai urmăresc știrile, urmăresc comunicate oficiale

În primele zile de epidemie, am urmărit cu sufletul la gură fiecare știre și comunicat care apărea. Ca rezultat, m-am ales cu insomnii, în condițiile în care lucrurile nu erau nici pe departe cum sunt acum. După, am conștientizat încetul cu încetul, că există și o parte mai nepotrivită a mediei în care cea mai mică furnică devine știre senzațională. Așa că am început să reduc cantitatea de știri, urmărind astfel numai comunicate oficiale și niciodată în timp real, niciodată seara. Astfel am început să am un somn mai liniștit(încă mă mai trezesc uneori noaptea) și să nu mai tresar la fiecare sunet din casă.

Aveți grijă ce știri consumați, inclusiv acum circulă tot felul de articole cu positive vibes, dar cu informație total eronată.

2. Am apelat la funcția de unfollow și mute mai des ca niciodată

După ce am ieșit din senzaționalizarea media, am revenit timid către Instagram, un loc care în general îmi aduce bucurie și inspirație și deseori motivație. Și aici am avut parte de o infodemie și o prelungire a știrilor fake. Și atunci am început să dau unfollow și mute. Nu spun că oamenii care sunt în online nu trebuie să își folosească vocea pentru a transmite mesaje, dar brusc era o avalanșă de experți în sănătate, financiar, politic. Mulți dintre voi mi-ați scris pe aceeași temă, că online-ul a început să fie mai stresant ca niciodată și că vă doriți un content mai normal.

Din fericire am observat o încetinire a știrilor “senzaționale” și am apelat și eu la voi comunitatea mea cât și la ceilalți colegi de breaslă care mă urmăresc, să producem mai puțin zgomot în domeniile care sunt în afara ariei noastre de cunoaștere.

3. Am încercat să îmi stabilesc un program pe care să îl urmez

Ceva ce am observat și cu care încă mă mai confrunt, este faptul că pierd ușor noțiunea timpului. Parcă nu îmi dau seama în ce zi mă aflu. La firmă, aveam parte de un mic switch de program. Există clienți cu copii, care sunt disponibili numai după o anumită oră, pentru că și ei încearcă la rândul lor să performeze și să își facă treaba așa cum este posibil.

Bariera dintre muncă și viață personală, a fost și este cel mai mare challenge în această perioadă, dar pe măsură ce trece timpul devine mai ușor.

Încerc să am o perioadă de timp pentru micile mele bucurii, rutina generală, viață personală și viață de muncă. Păstrarea unei rutine și unui program ajută la starea de bine și asta a fost printre primele recomandări primite de la terapeutul meu.

4. Încerc să mențin legătura cu persoanele dragi zilnic

Pe lângă faptul că fac videoconferințe în fiecare zi cu ai mei zilnic, încerc să sun una dintre prietenele mele, mai povestim despre ce mai facem pe acasă, ce lucruri noi am mai descoperit, ne împărtășim gândurile, emoțiile, visele și facem planuri pentru viitor când o să ne revedem. Făcând planuri pentru viitor ne menținem o stare de bine și ne face să ne simțim entuziasmate pentru momentul când ne vom revedea.

Cu ai mei vorbesc zilnic și a fost un pic mai dificil aici, pentru că tata merge zilnic la birou și am avut parte de o mică răzvrătire și dorință interioară de a încerca să îl protejez, deși realist îmi este peste putere. La finalul zilei tot ce pot face să accept și să am încredere că va lua cele mai bune decizii pentru el.

5. Îmi relatez gândurile într-un jurnal

Am un obicei pe care mi l-am format acum câțiva ani și anume să îmi relatez gândurile într-un jurnal. Când scriu, este o metodă de a mă elibera de stres, de emoții puternice, dar și o modalitate de a le procesa. Am făcut și o postare pe Instagram referitor la asta și știu că este o practică des recomandată de către terapeuți.

Pe lângă scris, acord și 2-3 rânduri să scriu pentru ce sunt recunoscătoare, inclusiv faptul că mă bucur de privilegiul de a lucra de acasă. Recunoștința te ajută să menții o stare de bine și te face să fii mai conștient de lucrurile bune din viața ta.

6. Încerc să îmi procesez emoțiile și trăirile

A fi om înseamnă a experimenta o serie de trăiri. Nu cred că există vreo modalitate corectă de a gestiona perioada asta, dar ceea ce este corect față de tine este să îți procesezi sentimetele, emoțiile trăirile. Dacă poți vorbi și cu o persoană apropiată e și mai bine, cineva care să îți ofere un sprijin moral.

Sunt zile și zile. În una din zile am văzut ceva fain pe Instagram de la un terapeut pe care îl urmăresc din State care a pus o serie de întrebări care mi-au dat de gândit și m-au ajutat să mă recalibrez(apropo de importanța contentului pe care îl consumăm zilnic):

“Ce fel de persoană vreau să fiu în perioada asta?

“Cum vreau să mă simt perioada asta?”

“Ce persoană vrei să fiu după perioada asta?”

După ce am răspuns la aceste întrebări m-am simțit eliberată. Și de fiecare dată când am o zi mai dificilă revin la acele întrebări, adică revin la mine.

Cam astea sunt lucrurile pe care le-am învățat în această perioadă. M-am gândit să le împărtășesc și aici cu voi, pentru că primesc zilnic mesaje despre cum reușesc să îmi păstrez calmul sau cum pot scăpa de starea de anxietate.

E normal să avem tot felul de trăiri în astfel de situație pentru că situația în sine este nemaiîntâlnită, ne aduce în afara ariei de confort și de siguranță și acestea sunt câteva dintre principiile fundamentale de nevoi și funcționare a speciei umane. Eu vă recomand dacă simțiti nevoia de mai multe explicații și nu dispuneți de un buget să urmați câteva sesiuni de terapie, să încercați să urmăriți persoane de specialitate din domeniul psihoterapiei care în această perioadă oferă tips and tricks și explicații pentru sine și mentalitați colective.

Ce putem face noi? Este o altă întrebare pe care o primesc des. Eu nu sunt în măsură să vă spun ce să faceți, ci vă spun ce fac eu. Părerea mea e să urmăm indicațiile, să avem grijă de noi cât mai bine mai ales acum atât mental cât și fizic, să liniștim zgomotul ăsta de informații nevalide și să fim acolo pentru apropiați. Dacă simțiti să faceți acte umanitare, există mai multe campanii în derulare.

Stay safe, o să trecem și de asta.

2 Shares