cum să o iei de la capăt

Restart – despre cum să începi din nou

1 Shares
1
0
0

Bună! Bine te-am regăsit. Irina sunt.

Zic regăsit pentru că deși apare ca fiind prima mea postare, am mai scris multe articole înainte și activez în online de mult timp, atât aici, cât și pe Youtube și pe Instagram. Când am început să activez în mediul online mă axasem destul de mult pe partea de beauty, până când s-a produs un declic și am început să abordez mai multe subiecte și uite așa mi-am strâns în jurul meu o comunitate super frumoasă, din care probabil faci parte și tu și vreau să îți mulțumesc pentru asta (încă ador partea de beauty și vorbesc frecvent și despre asta).

Am avut o perioadă destul de lungă în care am postat constant și după aceea am avut perioade on and off și după a culminat în a posta foarte rar spre deloc și foarte sporadic. Dacă faci parte din comunitatea mea de mult timp probabil că te-ai plictisit prin 2017-2019 când am zis că o să tot fac un comeback pe Youtube .

Poate te-ai întrebat ce legătura are asta cu “despre cum să începi din nou”. Păi este simplu. Fiecare început are în spate o scurtă istorie așă că încerc momentan să o scriu cât se poate de scurt. Când am început perioada asta de online, aveam și eu o mică bătălie lăuntrică despre diverse lucruri, aveam o firmă de IT abia la început și antreprenoriatul s-a dovedit destul de solicitant. Pe de altă parte, nu eram obișnuită să mă expun atât de mult online nu pentru că aș avea ceva de ascuns, ci pentru că nu mă gândisem tare mult ce înseamnă să primești feedback nesolicitat(un alt subiect despre care vom vorbi în alt articol), să fii comparat cu alte persoane de care probabil nici nu ai auzit și să vină și clientul tău să zic “ah știi, te urmăresc și eu”. Șiii cealaltă parte, antreprenoriatul m-a lovit în față. Să fii antreprenor în România(îmi place țara, nu mă înțelege greșit) implică diverse lucruri mai puțin sau mai mult birocractice, dar în același timp, oricât de experimentată eram eu pe anumite subiecte, nu am avut un mentor care să zică băi e ok asta, nu e ok asta și mai ales că totul a fost pornit de la zero cu forțe proprii, fără finanțare, a trebuit să bat din poartă în poartă(la propriu) ca să pot clădi ce am azi. Așă că, a trebuit să încep să lucrez mult și la mine atât personal cât și profesional pentru că întradevăr să fii antreprenor înseamnă să treci constant printr-un roller coaster, dar mentalitatea ta trebuie să fie un fel de “YEEEEEEE” la fiecare cotitură sau dat peste cap ca să faci față asta alături de diverse skillset-uri pe care crezi că le ai, dar de fapt nu le ai.

Nu vreau să sune foarte dramatic, dar m-am simțit copleșită. Deși am încercat foarte mult timp să împac capra cu varza, firma a început să fie prioritară și activitatea mea din online a început să treacă pe ultimul loc deși am fost cât de cât constantă pe Instagram . Știi zicala aia că ce e al tău e pus deoparte? Având în vedere că schimbasem prioritățile temporar, pentru că tot aveam nevoie de un colț să mă exprim, să fac ceva artistic, am început practic să îmi clădesc ceea ce începe acum să fie brandul meu The Rawscientist pe care acum îl extind și relansez din aproape în aproape pe alte canale. Am început să am diverse colaborări acolo pe Instagram să abordez diverse subiecte, să vă povestesc practic de călătoria mea cu bune și cu rele și să îmi găsesc vocea timid și onest la cum am făcut-o și în antreprenoriat.

Știu că este greu să te reapuci de orice ai avea de făcut. Am cunoscut sentimentul pe pielea mea. Frica de eșec, teama de a dezamăgi, rușinea că ai făcut o promisiune de care nu te-ai ținut, te fac să amâni. Dacă e ceva ce am învățat în 5 ani și ceva de antreprenoriat este faptul că amânarea este printre cele mai nocive lucruri pe care le poți face pentru viața ta. Faptul că amâni un lucru îți poate dăuna mai mult decât dacă îl faci și vezi dacă merită sau nu. Din păcate, mulți dintre noi suntem guvernați des de frica de eșec și de teama de a dezamăgi. Această constatare am făcut-o după multe ore de citit diverse cărți atât din domeninul dezvoltării personale cât și cel economic, sociologic și psihologic. În timpul micului meu “research” am dat și de Brené Brown, care o bună parte din viața ei a dedicat-o studiului rușinii și a și scos o mulțime de cărți pe această temă, pe care ți le recomand să le citești dacă te interesează subiectul.

Am avut o perioadă pe Instagram, când facem foarte des un mic Q&A(Întrebări și răspunsuri) în fiecare luni pe care îl intitulam #QuestionMonday. Acolo primeam foarte multe întrebări de la comunitatea mea, majoritatea fiind axate pe sentimentul cauzat de frica de eșec, teama de a dezamăgi și rușine. Cum reîncepi sau începi ceva? Cel mai simplu răspuns este să te apuci de făcut fără a te judeca pe tine.

Ai abonament la sală făcut de un an care expiră în 2 săptămâni? Cum mă apuc de sport? Simplu, îți iei echipamentul, te duci la sală și te bucuri de cele 2 săptămâni de abonament care ți-au rămas, fără să te judeci.

Vrei să te apuci de slăbit, dar azi ai mâncat deja ciocolată sau chips-uri sau ai băut cola? La următoarea masă, fă o alegere mai sănătoasă, fără să te judeci pentru ciocolata de mai devreme.

Trebuie să repeți anul la facultate din cauza restanțelor? Du-te ca și cum ar fi prima dată când ar fi acel an, fără să te judeci și încearcă să îți faci cât mai mulți prieteni ca să te susțină pe parcurs.

Și exemplele pot continua…

Dacă ai observat, majoritatea cazurilor pe care le-am descris au avut acel “fără să te judeci” la final. Pentru că deseori, noi suntem cei mai mari tartori ai noștri pentru că ne impunem singuri limite și ne judecăm continuu, practic autosabotându-nă. Curios, nu-i așa? Așa mi-am zis și eu pe măsură ce am avut aceste mici conștientizări.

De aceea am reluat și blogul. Eu sunt adepta la “practice what you preach” și îmi place sa aplic și eu propriul meu sfat. Așa că am avut acest gând într-o zi de vineri să mă reapuc de blog și desigur că am avut un monolog în interior care a sunat cam așa:

Eu: “Ce dor îmi e de scris, poate ar trebui să mai reiau scrisul pe blog, pentru că și așa pun caption-uri foarte lungi pe Instagram care le salvează sute de oameni.

Frica:”Dar cine mai citește bloguri în 2020? Blogurile sunt moarte. Când o să ai timp?

Eu:”Păi oricum voiam de mult să scriu și așa am început să documentez totul pentru o carte, blogul va fi un exercițiu minunat.

Frica:”Nu avem temă nouă, nu ai certificat SSL.

Eu:”Tocmai am cumpărat o temă nouă pe care o să o instalez, dar oricum pot scrie și pe tema veche.

Frica:”Dar ai promis sau zis lucruri în trecut pe care nu le-ai mai făcut.

Eu:”….sunt capabilă să îmi asum propriile mele greșeli, pe asta este și bazat contentul meu, experiențe proprii..

Frica:”Nu o să îți iasă.

Eu:”Uite aici am zilele în care o să postez..

Frica:”Dar articolul ăsta nu e inspirațional…

Eu:”Publish now.

P.S. Ne vom vedea de acum înainte cel puțin o dată pe săptămână cu diverse articole pe diverse subiecte. Îți mulțumesc că ai rămas alături de mine, iar dacă abia m-ai descoperit, bine ai venit!

1 Shares
2 comments
  1. Bine ai revenit! Frumos scris! M-am “simțit” în articolul tău. Și eu am luat-o de la capăt cu niște lucruri și m-am judecat multă vreme pentru asta. După care am spus “fuck it. Îmi place ce fac și cu asta basta”. Niciodată nu e prea târziu să începi de la zero, niciodată nu e prea târziu să începi să îți întemeiezi o familie sau să construiești o casă, să faci din nou școala sau să începi un job nou într-un alt domeniu decât cel pe care l-ai studiat.
    În ceea ce privește blogul, eu prefer să citesc decât să mă uit la un video. De abia aștept să mai postezi.
    Să ai o săptămână minunată! 🤗

    1. Bine te-am găsit! Mă bucur mult. Noi din păcate ne judecăm pe noi poate mai mult decât o fac alții – și eu am făcut asta mult timp, inclusiv cu a relua scrisul. Nu e niciodată prea târziu pentru nimic, doar că e o luptă interioară constantă mai ales până ajungi să o conștientizezi. Hugs! O să ne vedem aici o dată pe săptămână.

      O săptămână faină și lots of hugs.

Comments are closed.