tara westover

5 cărți care mi-au plăcut în 2019

10 Shares
10
0
0

Când am început să scriu articolul acesta, lucrurile erau atât de diferite. Sper ca acest articol să îți mai descrețească frunrea și să te inspire pentru următoarele alegeri în materie de lectură.

Alo Irina! Este martie! Nu trebuia să pui astfel de recomandări în luna ianuarie? După cum ziceam în cealaltă postare, îmi place să îmi urmez propriul sfat așa că astăzi am pregătit pentru tine un articol cu 5 cărți care mi-au plăcut tare mult în 2019 și care au avut un impact asupra mea într-un mod pozitiv, sau au constituit o lectură plăcută:

Atomic Habits – James Clear

Primesc incredibil de des întrebarea: “cum pot face să mă apuc de”, “sugestii pentru a adopta un nou obicei”. Există foarte multe studii pe tema asta și surpriza surprizelor, un obicei se formează după 66 de zile conform studiilor, nu se formează în 30 de zile sau alte gogoși care ne-au fost vândute atâta timp (o să las un link la sfârșitul articolului dacă vreți să citiți mai multe).

Revenind la carte, am citit mai multe cărți despre formarea obiceiurilor, iar anul 2019 l-am deschis cu această carte de James Clear – Atomic Habits care mi se pare printre cele mai bune pe care le-am citit legate de acest subiect. De ce mi se pare printre cele mai bune? Pentru că îți oferă unelte concrete despre cum să faci un anumit lucru și te ajută să înțelegi mai bine mecanismul de formare al obiceiurilor. Pe lângă asta, limbajul este unul accesibil și conține informații ușor de urmărit și urmat, cam ceea ce fiecare își dorește

Copilul Invizibil – Gáspár György

Aș vrea să încep prin a spune, că mă bucur tare mult că idea de a merge la terapeut și de sănătate mentală (mental health) începe să fie un subiect discutat și chiar încurajat în jurul nostru. Eu sunt o mare admiratoare a conținutului creat de Gáspár György, psiholog clinician și psihoterapeut relațional acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Când am început să citesc mai multe despre psihologie și dezvoltare personală, am găsit cu greu resurse care să explice condițiile sociale ale țării noastre. Nu spun că psihologia nu e ceva care să se aplice universal, dar mi-ar fi plăcut și o carte care să exploreze și să reflecte condiția actuală a mediului geografic și sociologic în care ne aflăm, ca să găsim cumva o serie de pattern-uri (mintea de inginer strikes again).

Asta mi-a plăcut și la ce scrie Gáspár György. Pe lângă faptul că are și o mișcare #InteligențăRelațională (te încurajez să urmărești hashtag-ul), el descrie toată treaba asta într-un mod foarte accesibil pentru publicul larg încât deja începe să fie cool să vorbești despre asta. Cartea asta vorbește despre copilul care se află în fiecare din noi și ce fel de adult/părinte poți ajunge să fii, bazat pe copilăria pe care ai avut-o. Pe lângă cartea asta, îți recomand să îl asculți și să îl urmăriți îndeaproape, sunt o grămadă de lucruri pe care le puteți învăța de la el (Ai link la resurse). Mi se pare minunat faptul că a reușit să găsească o modalitate accesibilă de a genera o mișcare și o înțelegere pentru inteligență relațională.

Spoiler alert: nu toate tratamentele primite de noi în copilărie au fost benefice.

Învățare – Tara Westover

Cartea asta în general are 2 publicuri, fie îți place, fie o detești. Mie mi-a plăcut foarte mult. Mi-a plăcut foarte mult pentru că deși nu am venit dintr-un mediu asemănător cu autoarea și eu la rândul meu am pornit dintr-un mediu sărac cu nu foarte multe posibilități și cu o gândire limitată. Cum am depășit lucrul acesta și cum am reușit să fac diferența? Versiunea scurtă: cu multă trudă, împinsă de un sentiment lăuntric că se poate și mai bine de atât, dar și cu educație. Când mă refer la educație nu mă refer neapărat decizia a urma o școală, deși și asta contribuie la asta ci la a hrăni o sete de cunoaștere. Cu cât te expui la mai multe lumi, puncte de vedere, perspective, cu atât ai mai multe de învățat din asta și înveți despre cum funcționează lumea, cum există diverse stiluri de viață, gândiri, idei, lucruri, invenții. Dar despre asta vorbim altă dată. Tot ce pot să spun e că de asta am mereu “Stay awesome, stay curious”, pentru că a aborda orice lucru cu un anumit grad de curiozitate te face să aflii mai multe și să transformi orice impediment într-o experiență.

Mi se pare că Învățare de Tara Westover arată fix acest lucru, cum intuiția personală alături de o sete de cunoaștere poate face cea mai mare diferență, chiar dacă mediul în care te-ai născut nu favorizează dezvoltarea sau nu împărtășește gândirea ta.

Omul în căutarea sensului vieții – Vicktor Frankl

Deseori am spus cât mă pasionează psihologia și cum am început să îmi bag nasul și în filosofie pentru că de când îmi aduc aminte de minte, printre primele mele curiozități au fost legate de sensul vieții. Țin minte clar când eram foarte mică și mă duceam și o torturam pe mama cu întrebări care mai de care: “ce e Universul”, “de ce murim”, “care este scopul nostru” etc. Mereu am fost incredibil de curioasa și această curiozitate m-a purtat departe deși deseori încurcam oamenii cu întrebările mele.

“Omul în căutarea sensului vieții” relatează experiențele psihiatrului Vicktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste. Relatarea cărți este făcută din punct de vedere psihologic și despre cum psihicul a jucat uneori elementul cheie în supraviețuire. Ca un side note, Victor Frankl este considerat părintele logoterapiei – Logoterapia este o un concept care are ca premisă că prima motivație a unui individ este găsirea sensului vieții(în carte dezvoltă mai mult acest aspect și îl categorizează). Mai mult, această carte este încadrată în lectura legată de subiectele de existențialism în filosofie.

Later update: Având în vedere situația socială în care ne aflăm acum, cartea asta mi se pare o lectură tare bună care scoate în evidență importanța unui psihic bun într-o situație de criză.

Tată bogat, tată sărac – Robert T. Kiyosaki

Majoritatea persoanelor pe care le cunosc, au crescut într-un mediu familial cu o mentalitate nesănătoasă privind banii. Nu aș vrea să pornesc niciun discurs legat religie, politică, cadru sociologic, dar cunosc foarte multe persoane din copilările, colegi de liceu, colegi de facultate care privesc banii ca pe ceva rău și de aceea au o relație defectuoasă cu ei.

Tată bogat, tată sărac este din punctul meu de vedere o pildă spusă pe înțelesul tuturor, despre ce înseamnă să privești banii din 2 puncturi total diferite și cât de importantă este viziunea și mentalitatea pe care o ai atunci când vine vorba despre bani. Deși eram familiară cu majoritatea conceptelor din carte, m-a făcut să văd unele lucruri mai cu lejeritate și m-a încurajat să încerc să fiu mai creativă atât în business cât și în viața personală când vine vorba de bani. Și sper că același impact îl va avea asupra ta.

Sper ca aceste recomandări să îți fie pe plac, să îți descrețească fruntea și să te facă să vezi orice situație din perspective diferite. Dacă vrei și tu să contribui, te încurajez să lași mai jos un comentariu cu ce carte ți-a plăcut ție în 2019.

Stay awesome, stay curious.

Resurse:

How long does it take to form a habit (Backed by science)

Pagina de psihologie – Gáspár György

Existentialism – Crash Course Philosophy – ce înseamnă cu ce se mănâncă, un pic de istorie

10 Shares
You May Also Like